Stovky vinařů ve Francii odstavily traktory a používají při pracích na vinicích koně. Koňmi obdělaná půda na vinici je mnohem kvalitnější a úrodnější než, když ji udusá traktor. Půda je kopyty provzdušněná a lépe propouští vodu ke kořenům.
Výhodu vinic obdělávaných koňmi zdůraznil Gilles de Revel, expert na révu a víno na univerzitě v Bordeaux. "Půda obdělaná koněm přímo dýchá," řekl, "navíc je to úžasná scéna pro oči turistů a malířů. Nemůže být lepší motiv pro pohlednice."
Koně používá na práci ve vinicích i světově proslulé vinařství Château Latour. Vinař Léandre-Chevalier zdědil vinařský statek v roce 1985 po svém otci. Brzy pochopil, že extenzi-ta a zavádění nové a nové mechanizace vinařství neprospívá, proto se rozhodl vrátit k obdělávání vinic po způsobu svých předků, kteří dosáhli vrcholu vinařství. Nejdříve snížil výměru vinic z 12 ha na 3 ha. Začal při práci používat koně, kteří do vinic a do přírody patří. Na menších výměrách se snáz respektují přírodní cykly. Vrátil se k originálnímu uspořádání vinic, réva není v rovných řádcích, ale v kruhu. To ovšem vyžaduje vysoký podíl ruční práce.
Jednu speciální vinici má na malém ostrůvku, kam musí koně dopravovat na člunu. Jedna láhev vína z této vinice stojí 3000 eur (81.000 Kč), jinak prodává víno maximálně za 30 eur (810 Kč).
Úžasné ticho je i na vinici 300 km na sever, kde v údolí Loiry je vinice Fiona Beestona. Zde rovněž pracují jen koně. "Je to úžasné, jaký mají koně cit pro práci ve vinici, jak se jim tam líbí, naprosto nic nepoškodí. Ve vinici obdělané koněm réva plodí mnohem déle, předčasně neumírá. Žádný motor nemůže s koněm soutěžit"
Žádné komentáře:
Okomentovat