České zemědělství je zásluhou evropských dotací ziskové. Zatím nejvyššího zisku (10,1 miliardy korun) obor dosáhl v roce 2008. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až v roce 2004 a později, jsou nižší, než kolik pobírají jejich kolegové ze starých členských zemí. Vyrovnání by oficiálně mělo nastat po roce 2013. Ani v roce 2020 zřejmě ještě nebude jejich dotace na hektar stejná jako v původních zemích. Bude záležet na rychlosti vyrovnání struktury českého zemědělství se starou E-15 (cena lidské práce, nájmy, pojištění atd.) a na vstupu ČR do eurozóny.
Česká sklizeň 2011 je odborníky označována za jednu z nejlepších v tomto století. Obilovin sklidili zemědělci takřka o pětinu více než v roce 2010. Úroda brambor se zvýšila o více než 18 procent, cukrovky o 13 procent, řepky o tři procenta. Výkupní ceny zemědělských komodit za 11 měsíců roku 2011 rostly v průměru o pětinu. Zvyšovaly se zejména ceny rostlinných komodit, které vzrostly takřka o 40 procent.
Na rozdíl od jiných zemí v České republice pokračuje pokles produkce živočišné výroby. Je to důsledek přílišné specializace. Příkladem jsou velkovýrobny vepřového a drůbežího masa, které můžou fungovat bez polní výroby, a tak jsou závislé na koupených krmných směsích. Vysoká cena obilí tak omezuje konkurenceschopnost živočišné výroby. Důsledkem je snížení výroby a úbytek zaměstnanců.
Specializace postupem času může zemědělství jako celek zcela rozbít. Může se stát, že výroba masa, mléka, vajec atd. se stane průmyslem, výroba bioenergii energetikou, pastva dobytka životním prostředím apod. Otlemený velkoměšťák rozhodne, že venkovské zemědělství je zbytečný přežitek a vláda zemědělství zruší. Na jisté těšnovské budově, z níž se asi stane banka, se pak může objevit nenápadná tabulka: "Zde sídlilo Ministerstvo zemědělství ČSR a ČR."
Asi ale dost záleží na tom, jaké komoditě se kdo věnuje - strýc měl naopak horší rok
OdpovědětVymazatJsem laik,takže nerozumím popisované loňské dobré sklizni jak čtu téměř všeho.Proč se tedy ve velkém zaorávalo zelí,mrkev,cibule a další zelenina?A v obchodech se cena zeleniny stále zoufale držela na neskutečných cenách?Žeby jen maličká ukázka naprosté nekoncepčnosti a anarchie na patřičných místech MZ?Jak je možné,že banán dovezený přes půl zeměkoule je na pultě levnější jak jablko utržené za několika ploty???Proč jsme dováželi brambory z Turecka?Proč dovážíme letecky hroznové víno z JAR,když se na dovoz kilogramu vína spálí kilo kerosinu?Nebudeme také dovážet čerstvé maliny v zimě z Nového Zélandu?Že to jde,nám ukázala naše vláda na jakési velmi důležité seanci.Bez malin,jak říkali,nám to tak pohotově nemyslí.....Tak to mě někdo poučte,jsem jen hloupý občan.....Laik by řekl,PO NÁS POTOPA,ale to víte,laik.
OdpovědětVymazatjane a co trhy farmářské skoro v každém městě plné farmářů se zeleninou !!bedýnky zeleninové na internetu!!!nebo zajet na vesnici kde všude najdeš farmáře s produkty!!!jen se musíš více zajímat!!
OdpovědětVymazatJá nejsem Jan,to je zkratka january-leden,kdy ten příspěvek došel.Jan tam mají všichni.Já tě děkuji za upozornění na farmáře-je to dobrá cesta,i když si nejsem jist,jestli to vyřeší naši zemědělskou politiku.Moje otázka více směřovala na komplexní zaměření státu v zemědělství.Já sám vím,kam si zajet pro med,kde koupím jablka,ale budou to dělat lidé ve větších městech,jezdit za farmáři když budou chtít dvě sklenice medu,nebo pět kilo jablek?Myslím ne.Že se dá v Česku pár automatů na čerstvé mléko,není přece vyřešen problém bílého humusu prodávaného za mléko v obchodních řetězech.Tak jsem to prostě myslel.
OdpovědětVymazattak nepodceňuj lidi!!lidi nejsou hloupí!!znám rodiny z větších měst co nejsou líní a jedou jednou za měsíc 100km do polska a nakoupí si od sedláků potraviny od masa po chleba ryby!§a dokonce si nechají vozit vybaveni bytů!!§já chápu jene tvůj strach o politiku ale všude jinde řeší farmáři zasobovani obyvatelstva !to politika nemůže!!dále nerozumím problému bílí humus!!je to mléko od našich farmářů kvality Q pasterované a rozdělené podle tuku v mlékárně!!jestli ho doma z automatu převařím tak mám totéž jen je tam třeba 4% tuku místo 3.5 a tuk je jak známo nezdravý !!!co zněj dělá ten humus!to bych rád věděl??co tam s ním dělaj!!!
VymazatJe pěkné,jak jsem tě nechtíc nadzvedl!Nechtíc.Píšu o bílém humusu z OBCHODNÍCH ŘETÉZCU.Je to prakticky dříve nazývaná syrovátka.O kvalitě farmářského mléka nemám žádných pochyb.Kráva musí být jak známo venku,ve výběhu,pak má mléko,které je pro člověka využitelné.I když to pití mléka je také dost sporné.Ale to nebudu raději z časových důvodů řešit.Jsou celkem vážné úvahy o tom,že jeden půllitr piva denně je pro dospělého prospěšnější jak půllitr mléka.Ale komu chutná mléko:Na zdraví,těm druhým také!!Jinak je smutné,že jak píšeš,lidi si pro potraviny jezdí do Polska.Asi to tak bude víc a víc.Tady nebude z vepřového ani kejta.Vše dovezeno.Věci na tlačenku jsem teďka sháněl týden.Neseženeš srdce,jazyky.Tady se už prostě neporáží.Ale já ještě vím o pěkných pár prasatech na porážku.Ale to by se nedalo dát do huby....Měj se.
OdpovědětVymazat