Nikdo prý nepozná, čeho jsou tyto talíře vyrobeny. Je to vynález Gianantonia Lacatteliho, jedenašedesátiletého italského velkostatkáře, jenž má v blízkosti Milána chov skotu, jeho 3.500 krav produkuje denně 55 tun mléka, z něhož se vyrábí oblíbený tvrdý sýr Grana Padano.
Majitele velkostatku nutila k zamyšlení 150 tun hnoje, který krávy denně produkují. Nejdříve začal z hnoje vyrábět bioplyn, který pokryje spotřebu energie v jedné větší vesnici. Přišel na zajímavý nápad použí kravské výkaly na výrobu keramiky. Po smíchání s toskánskou hlínou se vytvoří směs, ze které se na hrnčířském kruhu dá vyrábět běžné nádobí. Je to prý revoluční nápad, přesné složení hmoty, která po vypálení je pevná a má barvu načervenalého železa vynálezce přísně tají.
Vynálezce kravincového nádobí se dále připravuje vyrábět z kravských extrementů cihly a dlaždice.
Žádné komentáře:
Okomentovat