Včera byla v Německu porážková cena prasat 1,60 eur (40 Kč) za 1 kg, a to je podle výrobců vepřového cena, sdružených ve Společnosti výrobců dobytka a masa (VEZG), cena příliš malá.
Výkrm prasat totiž v letošním roce velmi zdražuje cena krmiv, hlavně soji, obilí a kukuřice. Ekonomika výkrmu je jednoduchá: Cena selete je průměrně 72 eur (1.950 Kč), včetně očkování, kastrace, přepravy, daní a různých příplatků. Náklady na krmiva vyjdou na 72 euro (1.800 Kč), náklady na energii, veterináře sjou 5 eur (125 Kč) atd. Celkové výrobní náklady na výkrm prasete v Severním Porýní-Vestfálsku vycházejí na 157 eur (3.825 Kč). Cena prasete (o váze 95 kg) 160 eur (4.000 Kč) prakticky pokryje jen materiálové náklady. Na odpisy, splátky úvěrů a odměnu za práci nezbývá nic.
Podle představitele VEZG dr. Franka Greshake za těchto podmínek nelze vepřové maso vyrábět. Spotřebitel prostě musí za vepřové zaplatit víc, aby výrobce mohl existovat.
Nic nového///Veleba se také obává,že zvýšení by mělo být zhruba o 10 procent/// příčinou zdražení bude nesoběstačnost ˇCR ve výrobě vepřového.
OdpovědětVymazatNedávno jsem pojal,teď už vím,poměrně hloupou myšlenku uvařit si jako dříve doma v kotli drškovou polévku,neb se mě nechce dávat za porci se dvěma rohlíky v bufetu 30kč.Jediné,co potřebuji od tohoto státu,je koupit dršky.Nima problema,říkám si jako dřív a jdu do masny.Koukám-ostřím oči,pak se i ptám-těch sto korun je za celou tu dršku,že?Ne,za kilo,zněla tvrdá odpověď.Pro ty,co neví,co je drška-je to vypraný hovězí žaludek.Je tedy v ceně vepřové kýty...Co myslíte,vařím ještě doma drškovou??A ještě pro ty,co myslí,že bude líp.Vepřové sádlo v kelímku 500gramů je za pade.Kilo sádla z prasete za sto.Dřív byl člověk býložravec,zvykejme si na to zase.A taky sběrač-to nám ukazuje minorita,jak na to....
OdpovědětVymazatSnad to dělat tak,že zájemce o vepřové složí zemědělci zálohu dopředu,vepřík se vykrmí a spotřebitel doplatí zbytek a prasátko si odveze.Promiňte,ptám se,je to úplná hovadina??Prostě spotřebitel,konzument bude mít finanční spoluúčast na výkrmu.Šlo by to???Musí to být na férovku,to je jasné...
OdpovědětVymazatDobrej nápad:-))Kdepak hovadina!! A nejlepší by to bylo u farem s penzionem kde by se mohlo na každý víkend dojíždět po složení zálohy na pašíka a zaplaceni ubytování a až do jeho dospělosti jezdit pašikovi samozřejmě s celou rodinou vykydat hnůj a nakrmit ho!! Tedy to už zadarmo v rámci odreagování a prevenci proti vyhoření jak vidíme u milionářů trend ve světě!!Zabijačka pak po zaplacení mistra se zkouškami z nepostřehnutelných střeleb mezi oči(proto 100k na hodinu) + litr šnapsu a mista na farmě by pak chutnala jak lanýže!!Navíc hřál by nas dobrý pocit že děláme něco pro sebe a rodinu a dále pak zásluha z podpory a sounáležitosti s venkovem a farmářem:-))Dokonalá férovka!!!A s plnou spoluůčastí!!Ta první spoluůčast spotřebitele jsou dotace!Trochu jsem ten váš nápad vylepšil!Má někdo ještě lepší variantu!
VymazatJo,mám taky nápad.To vyhoření těch milionářů...Co nečekat na jejich vyhoření a pomoct těm tunelářům sirkama??Nebo nějakej ten koktejlík soudruha Molotova??Znám jich okolo dost,nezávidím,ale promiňte,jsou to všechno kripli...Mamon se holt rodí ve špíně,lži a kradení.Znáte někdo poctivého milionáře??Co k prací přišel k majetku??Prosím,seznamte mě.No,mohl by to být třeba Kožený,tak mě napadlo:-)
OdpovědětVymazat