Že mléko od krav krmených senem je kvalitní, bylo na českém venkově známo především v dobách minulých, kdy byly chovány záhumenkové krávy. Odlišnost proti mléku vyráběnému z družstevních siláží poznal i laik. Rovněž dnes soukromí malozemědělci (nikoli ekologičtí), kteří krmí jen kvalitním senem, nemají většinou problémy s odbytem mléka přímo ze dvora.
Nyní vídeňská Univerzita polních kultur (Boku) zveřejnila výsledky svého výzkumu. Pracovní skupina Ústavu pro sledování potravin zjistila, že mléko od krav krmených jen senem obsahuje dvojnásobné množství Omega-3-mastných kyselin než standardní mléko.
Omega-3-mastné kyseliny mají velmi pozitivní vliv na srdce a krevní oběh. Snižují krevní tlak, chrání cévy a přispívají k imunitě proti zánětům a alergiím. V mléku ze sena je navíc optimální poměr obsahu omega-3 k omega-6 mastných kyselin. Tento poměr má vliv na lepší přeměnu kyseliny lineolonové.
Mléko a mléčné výrobky od krav krmených senem jsou základní volbou pro ty, kteří chtějí mít v potravinách obsah zdravých látek. Členové výzkumného týmu se domnívají, že příznivý obsah a poměr mastných kyselin je dán právě krmením přirozeného krmiva v průběhu celého roku.
Žádné komentáře:
Okomentovat