Hlavními producenty obilí v EU jsou Francie, Německo a Polsko. Z těchto třech zemí je vyprodukováno 50 procent obilovin. Uvádí to Eurostat ve své publikaci "Zemedělství a rybářství 2009-2010."
V EU se ročně vyrobí okolo 300 milionů tun obilí. Na tomto množství se podílí:
Francie 23 procenty ,
v Německu se vyrobí 16 procent,
v Polsku 10 procent,
ve Spojeném království 8 procent,
ve Španělsku 7 procent,
v Itálii 6 procent.
(ČR 2,6 procent)
V EU se vyrobí 136,4 milionu tun kravského mléka, z toho je vyrobeno 31,5 milionu tun konzumního mléka a 9 milionů tun sýrů. Na produkci konzumního mléka se podílí:
Velká Británie 22 procent
Německo 17 procent
Francie 12 procent
Španělsko 11 procent
(ČR 2 procenta)
Výroba sýrů:
Německo 23 procent
Francie 21 procent
Itálie 13 procent
Nizozemí 8 procent
Polsko 7 procent
(ČR 1,28 procent)
Vepřového masa bylo v EU vyrobeno 22 milionů tun, drůbežího masa 12,2 milionů tun, hovězího masa 7,9 milionu tun.
Podíl na výše uvedeném množství.
Vepřové maso:
Německo 25 procent
Španělsko 15 procent
Francie 9 procent
Polsko 8 procent
Dánsko 8 procent
(ČR 1,25 procent)
Drůbeží maso:
Francie 14 procent
Spojené království 13 procent
Německo 11 procent
Polsko 11 procent
Španělsko 11 procent
(ČR 1,54 procent)
Hovězí maso:
Francie 19 procent
Německo 15 procent
Itálie 14 procent
Velká Británie 12 procent
(ČR 0,93 procent)
: http://ec.europa.eu/eurostat
proc dobry?
OdpovědětVymazat