Již si pomalu
zvykáme na to, že se v chlebu můžou objevit zbytky korýšů, že do chlebové
mouky výrobci přidávají L-cystein, který usnadňuje hnětení těsta
(zkracuje se jeho doba), že „jogurt“ vydrží klidně měsíc. Že umělé sladidlo
aspartam (E951), jehož legalizaci mnozí vědci označují za zločin století, je
součástí slazených nápojů, ovocných piv, žvýkaček či sladkostí pro děti. Proč?
Je asi 200x sladčí než cukr a výrobci si tak minimalizují svoje vstupní
náklady.
Přesto se člověk
tu a tam dozví o dalším triku potravinářského průmyslu, který ho opět vrátí do
reality. Hitem na trhu je tzv. video: lepení masa.
Masové odřezky se posypou tajuplným
bílým práškem, promísí, vše se zabalí do fólie a na šest hodin uloží do
mrazáku. Vznikne kompaktní hmota, téměř k nerozeznání od pořádného kusu
masa. Odřezky masa, na kterých si dříve pochutnávali naši čtyřnozí kamarádi,
končí v žaludcích Homo sapiens. Za tento zlepšovák by se nemusel stydět
ani Orwell ve svých nejfantastičtějších románech.
Prostě cílem výrobců potravin je maximalizace zisku za
každou cenu a od toho se odvíjí jejich kvalita. Nezbývá nám nic jiného, než
pečlivě studovat složení potravin a nápojů. A kde jsou nějaké podivnosti, tak
ten výrobek prostě nekoupit. To je jediný způsob, jak donutit výrobce udržet
alespoň nějakou rozumnou kvalitu. Člověk se při klesající kvalitě potravin ale
neubrání jedné otázce: Kam až to může jít? Odpovědět bychom si mohli: Až tam,
kam jim to dovolíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat