Čeští pěstitelé zeleniny loni podle odhadů zelinářské unie
sklidili takřka 295.000 tun zeleniny, což je o 60 procent více než v roce 2010.
Loni také o více než desetinu rozšířili plochy pěstované zeleniny. ČR má však u
obchodu s čerstvou zeleninou dlouhodobě záporné obchodní saldo.
Průměrná
roční spotřeba zeleniny na osobu v Česku se pohybuje kolem 80 kilogramů. Podle
údajů Ústavu zemědělské ekonomiky pocházelo loni více jak 60 procent
spotřebované zeleniny z dovozu.
Poptávka po domácí zelenině roste. Loni
pěstební plochy vzrostly o 13 procent na 9696 hektarů. Rok 2011 však byl pro
pěstitele velice nepříznivý. Panika kolem šíření nebezpečné bakterie E.coli
učinila některé druhy zeleniny téměř neprodejnými a zelináři ji museli začít
likvidovat.
Střevní epidemie šířená bakterií E.coli si loni v Evropě vyžádala
životy nejméně 49 lidí, skoro všichni zemřeli v Německu. Za zdroj nákazy byly
nejprve označeny španělské okurky, nakonec se však ukázalo, že jím byla z
Egypta dovážená semena.
Příznivé počasí v
roce 2011 bylo příčinou dobré úrody zeleniny. Problémem pro výrobce jsou nízké
ceny, zeleniny domácí i dovážené, které se ani po vysvětlení situace s bakterií
E-coli nezvedly. Byly pořád nižší než
před aférou. Velký přínos roku 2011 je, že se
spotřebitelé začali více zajímat o původ zeleniny a vzrostla poptávka po
zelenině v českých regionech. Zvyšuje se zájem o zeleninu vypěstovanou v
systému integrované produkce, při němž je značně omezeno použití hnojiv a
pesticidů. Metody využívané při hospodaření v rámci tohoto systému jsou také
šetrnější k životnímu prostředí. Zákazníci v obchodech tuto zeleninu poznají
podle ochranné známky IPZ.
Pěkné předjaří letos umožnilo pěstitelům sít
zeleninu už v první polovině března. Přízemní mrazy v první polovině dubna a
začátkem května však mnohé rané výsevy mrkve, petržele, košťálovin poškodily.
Na Moravě pěstitelům pomrzly okurky, tykve a papriky. Jedná se však jen o
některé regiony, takže celkově k žádnému výkyvu nedojde.
Žádné komentáře:
Okomentovat