"Skuteční zemědělci

"Zemědělství je člověkem řízený vztah mezi rostlinou a zvířetem."

neděle 10. června 2012

Plochy zeleniny v ČR nadále ubývají.


Čeští pěstitelé zeleniny loni podle odhadů zelinářské unie sklidili takřka 295.000 tun zeleniny, což je o 60 procent více než v roce 2010. Loni také o více než desetinu rozšířili plochy pěstované zeleniny. ČR má však u obchodu s čerstvou zeleninou dlouhodobě záporné obchodní saldo.

Průměrná roční spotřeba zeleniny na osobu v Česku se pohybuje kolem 80 kilogramů. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky pocházelo loni více jak 60 procent spotřebované zeleniny z dovozu.

Poptávka po domácí zelenině roste. Loni pěstební plochy vzrostly o 13 procent na 9696 hektarů. Rok 2011 však byl pro pěstitele velice nepříznivý. Panika kolem šíření nebezpečné bakterie E.coli učinila některé druhy zeleniny téměř neprodejnými a zelináři ji museli začít likvidovat.

Střevní epidemie šířená bakterií E.coli si loni v Evropě vyžádala životy nejméně 49 lidí, skoro všichni zemřeli v Německu. Za zdroj nákazy byly nejprve označeny španělské okurky, nakonec se však ukázalo, že jím byla z Egypta dovážená semena.

Příznivé počasí v roce 2011 bylo příčinou dobré úrody zeleniny. Problémem pro výrobce jsou nízké ceny, zeleniny domácí i dovážené, které se ani po vysvětlení situace s bakterií E-coli nezvedly.  Byly pořád nižší než před aférou. Velký přínos roku 2011 je, že se spotřebitelé začali více zajímat o původ zeleniny a vzrostla poptávka po zelenině v českých regionech. Zvyšuje se zájem o zeleninu vypěstovanou v systému integrované produkce, při němž je značně omezeno použití hnojiv a pesticidů. Metody využívané při hospodaření v rámci tohoto systému jsou také šetrnější k životnímu prostředí. Zákazníci v obchodech tuto zeleninu poznají podle ochranné známky IPZ.

Pěkné předjaří letos umožnilo pěstitelům sít zeleninu už v první polovině března. Přízemní mrazy v první polovině dubna a začátkem května však mnohé rané výsevy mrkve, petržele, košťálovin poškodily. Na Moravě pěstitelům pomrzly okurky, tykve a papriky. Jedná se však jen o některé regiony, takže celkově k žádnému výkyvu nedojde.

Žádné komentáře:

Okomentovat