"Skuteční zemědělci

"Zemědělství je člověkem řízený vztah mezi rostlinou a zvířetem."

středa 11. července 2012

Ministr Bendl chce tvrdě trestat nepoctivé prodejce potravin


Internetová aplikace „Potraviny na pranýři“ bude spuštěna pro  veřejnost v úterý 10. července 2012 ve 14.30 hodin. Cílem projektu je zpřístupnit zjištění o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách českým i evropským spotřebitelům, a poskytnout tak nástroj usnadňující orientaci na nepřehledném trhu s potravinami. 

Jednoduchá a intuitivní aplikace umožní návštěvníkům vyhledat požadovanou informaci o nevyhovující potravině podle názvu výrobku, druhu potraviny, prodejce, země původu a distributora. Aplikace je spotřebitelům k dispozici nawww.potravinynapranyri.cz

Důvodem pro vznik projektu je skutečnost, že v současnosti se v maloobchodní síti ve stále větší míře setkáváme s nevyhovujícími potravinami. Výrobci a prodejci se pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží uchylují k nabízení potravin nejakostních, falšovaných a nebezpečných. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně.

Ministr zemědělství Petr Bendl chce zpřísnit postihy za klamání při prodeji potravin. Podle návrhu, který hodlá ministr ještě do konce roku předložit vládě, by maximální sankce měly vzrůst ze současných tří na deset milionů korun. Obchodníci by zároveň měli být více zodpovědní za to, co prodávají.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky by desetimilionová pokuta  pro malé obchodníky byla likvidační. Pokuty by podle něj mohly být stanoveny například jako podíl na obratu, což by zohlednilo velikost maloobchodní. To však není pro vládu ODS přijatelné, neboť se jí jedná o nedotknutelnost kapitálu (kmotrů) a o "vytahování peněz" od nízkopříjmových skupin občanů, včetně drobných živnostníků, jichž by se kontroly hlavně týkaly.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od začátku letošního roku intenzivně kontroluje prodejny potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. Obchodníci také často nedodržují podmínky skladování a některé potraviny podle SZPI obsahují náhražky, které ale nejsou uvedeny na jejich obalu.


Žádné komentáře:

Okomentovat