Obyvatelé
českých měst si farmářské tzv. "farmářské trhy" v poslední době
oblíbili. Podle informací Státní veterinární správy se loni trhy konaly
nejméně na 170 místech.l Pouliční farmářská tržiště se v roce
2010 stala hitem Pražanů, přesycených levnými supermarkety a hledajícím nějaké
nové povyražení, třeba za vyšší ceny.
Protože venkov se snaží také městské
obyvatelstvo nějak zaměstnat, aby se nezabývalo nedostatky a zlořády úřadů a
nereptalo, byla Praha napodobena a "farmářské trhy" se konají i v
dalších městech. Výrobky trhovců jsou vydávány za kvalitnější než běžné
konfekční potraviny. Pokud pocházejí přímo z produkce regionálních zemědělců,
lze tomu věřit. Ale to jsou spíše výjimky, jak lze vyčíst ze zprávy SVS. Na
farmářské trhy se totiž specializovaly některé skupiny trhovců, kteří jezdí po
celé zemi.
Státní veterinární správa (SVS) v uplynulých dnech odhalila
po celém Česku několik přestupků na farmářských tržištích, informoval dnes
mluvčí SVS Josef Duben. Šlo především o nedodržení teploty skladování
uzenin a sýrů, ale také nesprávné značení potravinářských výrobků. Produkty
byly staženy z prodeje a s prodejci úřad zahájil správní řízení.
Například na farmářských trzích v Praze na Pankráci
kontroloři zjistili, že zde prodejce nabízel 30 kilogramů různých francouzských klobásek, které byly vystaveny přímému slunečnímu záření a teplotě
nad 35 stupňů Celsia, což je výrazně více, než by mělo být.
Na blíže nespecifikovaných trzích v Jihomoravském
kraji odhalili veterináři zásilku 450 vajec z Polska,
která byla nedostatečně označena. U pařených sýrů se ze Slovenska pak nebyl doložen doklad o původu.
Veterináři ale nekontrolovali jen farmářská tržiště,
zjistili například neoznačené výsekové maso. Ve středních Čechách pak
u zásilky 80 kilogramů výrobku Mnichova klobása z Polska
od výrobce Zaklady Miesne Silesia SA Katowice byla odhalena přítomnost
nedeklarované drůbeží bílkoviny.
Z výše vyjmenovaného sortimentu je zřejmé, že se nejedná o
výrobky místních zemědělců, ale o potraviny zakoupené bůhví ve kterém supermarketu a dovezené
bůhví odkud, u kterých výrobci neuvádějí složení. Navíc se často jedná o
potraviny zahraniční. Veterináři sledují hygienu, nikoli morální profil
prodejců. Ve středověku by takové prodavače a výrobce přikovali na pranýř nebo
vykoupali v kašně nebo rovnou utopili v řece.
Žádné komentáře:
Okomentovat