Když se dříve mluvilo o Žluté zemi, byla tím myšlena Čína. Neříkalo se to jen kvůli tomu, že Čínani mají trochu nažloutlou kůži, ale hlavně kvůli žluté zemědělské půdě a žluté vodě v některých řekách.
Za to, co je dnes vidět v České republice, by se Číňani stydět nemuseli. Země česká a Markrabství moravské zežloutly. Tedy zežloutla krajina, konkrétně velká část polí. Řepkové květy vtrhly plnou silou na české lány.
Pravděpodobně statistika, v které oblasti se pěstuje nejvíc řepky, není. Kdyby statistika existovala, určitě by na nejvyšší příčky patřil okres Tábor. Řepce olejce se zde, na rozhraní Blat a Vysočiny, dařilo vždy, ale v plánovaném zemědělství bylo nutno pěstovat i jiné plodiny (potraviny), a tak se krajina žloutla přiměřeně. Nyní se zemědělská velkovýroba jako by utrhla ze řetězu.
Na serveru ČSÚ najdete výměry jednotlivých plodin podle krajů. A okresní sestavy má ČSÚ také zpracované.
OdpovědětVymazat